top of page
Search
Writer's pictureIoana Sandu

Angiostrongiloza la câine

Updated: Nov 14, 2023

Ce este angiostrongiloza canină?

Angiostrongiloza este o boală parazitară, endemică în țările vestice europene, Africa, Asia și America de Nord (Canada, SUA).


În 2017 și 2019 a fost semnalată în România (la canide sălbatice - vulpi și canide domestice), iar din 2023 a fost semnalată pe teritoriul tării noastre la pacienții canini cu aparținător.

Din păcate, majoritatea infecțiilor sunt diagnosticate post-mortem sau sunt tratate ca pneumonii de natură virală/bacteriană sau dirofilarioză.


Ce agent infecțios cauzează angiostrongiloza?

Nematodul, Angiostrongylus vasorum (viermele cardiac franțuzesc) este agentul care cauzează această condiție. Adulții sunt prezenți în cordul drept și arterele pulmonare la câine sau vulpe. Particulară în cazul acestui agent infecțios este morfologia tipică a larvei L1 - coada îndoită cu un spin dorsal.


Cum se infectează câinele?

Pacienții canini se infectează prin ingestia gazdelor intermediare: gasteropode terestre sau acvatice - melci, moluște sau a gazelor paratenice - broaste, pui domestici. După infecție, paraziții se înmulțesc în parenchimul pulmonar determinând pneumonie verminoasă.


Care sunt manifestările clinice uzual observate?

Manifestările clinice sunt destul de variate, însă printre cele mai frecvent observate sunt: tusea (consecutivă inflamației determinate la nivel pulmonar de către larve și adulți, cât și de prezența fizică a acestora in parenchimul pulmonar) efortul respirator (dispnee, tahipnee), intoleranța la efort, anorexia, pierderea în greutate asociate tulburărilor cardio-respiratorii (pneumonie interstițială, hipertensiune pulmonară, emfizem pulmonar, insuficiență cardiacă congestivă dreaptă, tromboză pulmonară), manifestărilor neurologice (in urma hemoragiilor la nivel cerebral sau migrării larvare aberante) și coagulopatiilor (poate să apară CID-ul, trombocitopenia imun-mediată, deficit de factor Von Willebrand).


Ce putem observa în urma testelor de screening uzuale?

Trombocitopenia și anemia regenerativă sau aregenerativă, sunt cele mai comune modificări. Poată să apară eozinofilia, hiperglobulinemia - stimularea fracțiilor proteice pozitive de fază acută.


Cum se poate diagnostica o astfel de afecțiune?

Diagnosticul se bazează pe evaluarea radiologică sau ecografică pulmonară (pentru identificarea nodulilor subpleurali) și ecografia cardiacă (pentru identificarea adultilor în cordul drept și în arterele pulmonare) urmate de identificarea prin metoda Baermann a larvelor L1 în probele de fecale (ideal din probe de fecale proaspete recoltate în 3 zile consecutive - probe distincte) sau PCR (tampon traheal, fecale, sânge - sensibilitate redusă a testului în sângele circulant).


De reținut este că eliminarea larvelor este intermitentă, fapt pentru care un rezultat negativ trebuie luat în considerare, iar pacientul menținut sub monitorizare și retestat.


Deasemenea, se pot utiliza teste serologice rapide specifice (AngioDetect rapid assay, Idexx Laboratories).


În cazul pacienților stabili, lavajul traheal sau bronhoalveloar și examenele citopatologic și PCR din fluidul extras pot constitui metode alternative pentru un diagnostic cert.


Ce metoda este ideală pentru a confirma patologia?

Analiza coproparazitologică prin metoda Baermann este considerată metoda de referință uniform acceptată, detecția fiind posibilă la 8 săptămâni de la infestație. Detecția antigenelor prin metoda ELISA realizată în laboratoare de referintă a fost raportată la 11 săptămâni, iar în cazul testului imunocromatografic rapid AngioDetect la 9-14 săptămâni post-inoculare. PCR-ul din probe recoltate prin lavaj traheal sau bronhoalveloar, din probe de fecale este de asemenea indicat. Identificarea larvelor în preparatele citopatologice realizate din fluidul recoltat in urma lavajelor poate fi o alternativă optimă.


Se poate trata această condiție?

Există numeroase protocoale terapeutice disponibile pe care le puteți gasi în literatura de specialitate.


Putem preveni o astfel de infecție?

Prin deparazitări externe recurente realizate conștiincios și prin controlul gazdelor intermediare din mediu (melci, broaște) putem preveni o astfel de infecție. Este indicat să proprietarul să evite contactul câinelui cu gazdele intermediare precizate anterior.


A fost raportată angiostrongiloza la oameni?

Pentru moment, boala nu a fost raportată ca fiind zoonoză.


Pentru screening-ul pacientului privind angiostrongiloza, în cadrul evaluării periodice, se poate realiza testul in-house imunocromatografic rapid pentru detecția antigenului - AngioDetect, mai ales dacă acesta trăiește în zone cu potențial risc pentru a dezvolta o astfel de patologie.



268 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page